Etykiety

środa, 15 stycznia 2014

Tarta z kurczakiem i warzywami

Witajcie w nowym roku. Mam nadzieję, że Sylwester spędziliście równie fajnie jak my. Dużo śmiechu, tańczenia, gier planszowych, a nawet gotowania. A o tym napiszę później.
Nowy rok zaczął się dla Nas wyjątkowo. Prosto z Wisły jechaliśmy odebrać nasze klucze do mieszkania. Od tej pory cały czas jesteśmy przejęci remontem, planowaniem, przeprowadzką. Odliczamy dni. Fajnie będzie mieć swój kąt. Własne ciasne gniazdo i kuchnię po której mam nadzieje, że będzie się przemieszczać wiele osób. Cieszę się, że będzie otwarta dla każdego. Adam wolne chwile po pracy ciężko pracuje przy remoncie. Dobrze, że są pomocni przyjaciele i rodzina. Już teraz wam dziękujemy! Mnie pochłania sesja i nauka do egzaminów.

Przyznam się Wam, że jestem miłośniczką wszelkich tart, zarówno tych na słono jak i na słodko. Na pewno pojawi się jeszcze kilka przepisów specjalnie dla Was. Wyszperałam jeszcze stare zdjęcia tarty którą robiłam z Adamem dla Asi i Pawła. Wyszła całkiem niezła!


Składniki na ciasto :

- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- ok. 3 łyżki stołowe wody
-1/2 łyżeczki soli

Wypełnienie:
-przecier pomidorowy
-1 mała pierś z kurczaka
-1 mały brokuł
-1/2 czerwonej papryki
-2 duże pieczarki
-starty żółty ser ( ja użyłam typu gouda)
- ½ szklanki śmietany 30%
-1 jajko
-przyprawy

Przygotowanie:

Na blat wysypujemy szklankę mąki, sól. Dodajemy masło. Najlepiej żeby było schłodzone. Siekamy nożem na małe kawałki.  Na koniec dodajemy żółtko. Wszystko razem zagniatamy. W razie potrzeby można dodać wodę i podsypać ciasto mąką. Odpowiednio ugniecione ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
W tym samym czasie możemy przygotować farsz.
Najpierw kroimy na małe kawałki pierś z kurczaka i przypiekamy na złoty kolor. Przyprawiamy według uznania. Ja dodaję szczyptę kolorowego pieprzu i curry.
Paprykę kroimy na wąskie okręgi i dodajemy do kurczaka. Wszystko podsmażamy razem.
Brokuł wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i wyciągamy z wody jak będzie miękki. Kroimy na małe kawałeczki.
Pieczarki myjemy, obieramy i szatkujemy w plastry. Ja wcześniej ich nie podsmażam, bo lubię kłaść na ciasto surowe.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy całe jajko. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy do sosu starty ser.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim formę do tart.
Ciasto wkładamy na ok. 5 min do  nagrzanego do 200st.  piekarnika. Wyciągamy. Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym. Następnie układamy kurczaka, brokuł, paprykę i pieczarki na przemian, żeby powstała kolorowa tarta. Na końcu wylewamy przygotowany sos śmietanowo –serowy. Zapiekamy jeszcze ok. 30 min aż ciasto będzie złociste. Na samym końcu pieczenia posypujemy resztą startego sera.

Z czasem mam nadzieję, że blog będzie wyglądał coraz lepiej. Adam wciąż rysuje przeróżne loga. Postaram się też wrzucać więcej zdjęć.. Na razie wracam do nauki gramatyki. Trzymajcie się ciepło !