Etykiety

czwartek, 18 września 2014

Sałatka z tuńczykiem i makaronem


Witajcie. Obiecałam, że tym razem więcej coś tu popiszę.
Wróciła piękna letnia pogoda. Ja już na l4 oczekuję małej Tosi. Więcej śpię, odpoczywam i spędzam czasu w kuchni. Doczekałam się też syndromu wicia gniazda. Ciągle czegoś potrzebuję, ciągle czegoś mi brakuje.Coś bym dodała , coś bym zmieniła.  Czy wszystkie kobiety w stanie błogosławionym tak mają ? Odziwo nie mam żadnych innych dolegliwości niż ta. Czasem mam problem wydostać się z wanny jak leżę w niej i czytam bajeczki na głos przez godzinę. Tylko wtedy czuję, że mam stawy. To naprawdę błogosławiony dla mnie czas. Zupełnie niezmarnowany.Nie mogę doczekać się tych wspaniałych chwil już razem. Tosia jeszcze nie przyszła na świat , a już znam ją na pamięć . To takie niesamowite uczucie matki. Rety MATKA- jak to brzmi :)

Może zdążymy z parapetówką dla znajomych jeszcze przed porodem.  A ja zamiast uczyć się do poprawki z literatury, to w głowie układam sobie przepisy sałatek na tą okazję.
A tu jedna z nich .Sałatka z tuńczykiem i makaronem .





Składniki dla 2/3 osób
-200 g makaronu świderek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 opakowania ser feta grecki
- 1/2  puszki kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 większej czerwonej papryki
- świeży szczypiorek
- bagietka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- pieprz i sól

Wykonanie :

Ugotować makaron według przepisu z opakowania. Ugotowany makaron przełożyć do miski. Odsączyć z zalewy ser i przełożyć do makaronu. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Wyjąć tuńczyka z puszki i przełożyć w małych kawałkach do miski. Dodać kukurydzę z puszki.  Świeży szczypiorek drobno posiekać i posypać nim sałatkę.Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Włożyć sałatkę do lodówki, żeby się schłodziła.
Przed podaniem sałatki przygotować sos sałatkowy. Można go zastąpić majonezem, ale wtedy sałatka ma znacznie więcej kalorii.
Do niewielkiego naczynka wlać dwie łyżki oliwy z oliwek. Wsypać zioła prowansalskie i słodką paprykę. Wymieszać dobrze całość tak, żeby była jednolita konsystencja i nie porobiły się z ziół grudki.  Polać nim sałatkę i gotowe :)
Pokroić bagietkę na małe kawałki i podawać jako dodatek do sałatki.




















poniedziałek, 1 września 2014

Pesto z makaronem

Wspominałam już, że jestem makaroniarą?
Makaron mogłabym jeść codziennie.Naszła mnie ochota na zrobienie po raz kolejny domowego, pysznego pesto z makaronem.To mój szybki sposób na makaron.
Natknęłam się w sklepie na spaghetti z Barilli. Nie wiedziałam, że makaron może gotować się tylko 3 min i już można wcinać ! Z tego powodu przygotowanie obiadu zajęło mi ostatnio naprawdę nie wiele czasu. Przeciwnością jedynie było poszukiwanie świeżej bazylii w pobliskich sklepach,. Tak wtedy kiedy ją potrzebuję to jej nigdy i nigdzie nie ma.
Pesto smakuje świetnie nie tylko z makaronem. Ja go dodaję do sałatek z pomidorami, do pizzy..
Zakupiłam orzeszki piniowe, ale można użyć tańszych włoskich, gdyż cena ich jest zabójcza..

Składniki dla 2 osób (choć już prawie 3 :) )
-1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 1 krzaczek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- ok. 4 łyżki oliwy - można dodać więcej lub mniej
- ok. 20 g startego parmezanu
- 50 g orzeszków piniowych
- sól



Do przygotowania pesto użyłam mojego ulubionego moździerza, który kilka lat temu dostałam od Adama na urodziny. Zwykle służy mi w codziennej pracy w aptece, gdzie przyrządzam przeróżne  maści, zasypki,zawiesiny, proszki dla naszych pacjentów. W kuchni używam go do rozdrabniania ziół, czosnku , mieszania przypraw itp. 


Wykonanie :

Ugotować makaron według przepisu z etykiety.
Bazylię posiekać na drobno za pomocą noża lub specjalnego siekacza do ziół. W moździerzu rozetrzeć z dodatkiem oliwy. Dodać ząbek czosnku, sól, parmezan i rozcierać pistlem aż do powstania jednolitej zielonej, papkowatej masy. Jeśli nie posiadacie moździerza, z łatwością Przyrządzicie sos za pomocą ręcznego blendera.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni, tak żeby tylko się zarumieniły. Dodać do moździerza i rozetrzeć z bazylią.
Przełożyć ugotowany makaron na talerz. Dodać pesto. Posypać resztką  startego parmezanu i udekorować liśćmi świeżej bazylii. Mniam ! :)






Czekam na wasze komentarze :)