Etykiety

wtorek, 15 grudnia 2015

Pierniki świąteczne

Świąteczne nastroje mamy już od specjalnej sesji świątecznej Tosi.
Przyznam się, że kilka poprzednich lat nie czułam świąt wcale. Odkąd straciłam kochaną mamę kolejne święta nigdy nie były już dla mnie tymi rodzinnymi świętami, wręcz dość smutnymi.  Moja mama zawsze wszystko przygotowywała sama.. gotowała, smażyła, piekła. Czuć było atmosferę i jej miłość po całym domu. My z siostrą miałyśmy tylko sprzątać i ubierać choinkę. nie musiałyśmy się nigdy o nic martwić. To jej zaangażowanie we wszystko. Teraz my musimy dzielić się obowiązkami. Ja nie wiem jak mama ogarniała wszystko kiedy my w trojkę z tatą czasem mamy problem.  I choć ukrywałam smutek to w głębi serca chociaż czujemy jej obecność z nami i wsparcie z nieba.
Teraz kiedy się rok temu urodziła Tosia atmosferę świąt poczuliśmy na nowo. Ten zapał i przygotowania, pisanie listów do Mikołaja, odwiedziny Świętego, pieczenie pierników, sprzątanie. Nawet Adam wystał dwie godziny na pl. Szewczyka  po choinkę od RMF, kiedy to ja byłam w pracy. Ręczne ozdoby. Samo kupowanie i pakowanie prezentów daje tyle radości. I ta myśl ze teraz ja staję na wysokości zadania, żeby stworzyć atmosferę rodzinnych świąt dla mojej rodziny.
Dzisiaj dzielę się prostym przepisem na świąteczne pierniczki byście i Wy mogli poczuć zapach świąt i usiąść razem z bliskimi na wspólną zabawę ozdabiania pierniczków :)
Przepis drugi rok cieszy się zachwytem wśród rodziny, dzięki mojej przyjaciółce Ewie. Pierwsza partia została już dawno zjedzona przez moje łasuchy..


Jako, że pyłek pszczeli zawarty w miodzie ma silne właściwości alergizujące polecam wszelkiego rodzaju ciasteczka dla dzieci powyżej 1 roku :)

Składniki:

1 kg mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżeczki sody oczyszczonej, 

1 szklanka mleka

2 łyżki kakao, 

2 opakowania przyprawy do piernika

3 łyżki miodu płynnego

3 jajka


Zagniatamy wszystkie składniki w jednolitą kulę tak by ciasto się nie kleiło. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30min do lodówki lub zamrażarki. Wyciągamy i wałkujemy ciasto na ok. 3mm grubość.  Wykrawamy pierniczki za pomocą foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160st. Pieczemy aż będą pachnieć i stwardnieją tak by palec nie odbijał się na stale w cieście. Mniej więcej ok. 10 min.
Po wystudzeniu można rozpocząć dekorowanie.
Życzymy udanych przygotowań do świąt a przy tym radosnej atmosfery.