Nie mamy niestety jeszcze piekarnika, więc nasze wspólne kucharzenie, pieczenie jest ograniczone. Byliśmy ciekawi smaku kanadyjskiego syropu klonowego, więc postanowiliśmy go w końcu kupić,wypróbować i usmażyć amerykańskie pancakes by zadowolić ciężarną kobietę :)
Smażenie pancakesów to kilka minut. Nadają się idealnie na śniadanie lub na deser.
Składniki :
- 250 g mąki
- 1/4 kostki roztopionego masła (50g)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 2 jaja
- syrop klonowy - jeśli nie lubicie można go zastąpić miodem
- świeże owoce : porzeczki, maliny, borówki lub inne dowolne sezonowe
Przygotowanie :
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną. Wymieszać sypkie składniki. Dodać jaja, maślankę i uprzednio roztopione masło. Wszystkie składniki wymieszać najlepiej mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ja jeszcze się swojego miksera nie dorobiłam, więc użyłam ulubionej trzepaczki .
Za pomocą łyżki, lub chochli nakładać małą porcję ciasta na nieprzywierającą patelnię. Nie używać tłuszczu do smażenia ! Smażyć ok. 1 minuty z obu stron.
Ułożyć na talerzu według własnej wyobraźni. Polać syropem i przystroić owocami.
Moja pierwsza truskawka z tarasu :) |
Wychodzą takie puszyste:) |
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńOstatnio odwiedziłam Wrocław. Restauracja która mnie najbardziej zainteresowała właśnie serwowała między innymi panecakesy :) I teraz na pewno wypróbuję je zrobić :D
OdpowiedzUsuńSą proste i pyszne. A gdzie we Wrocławiu ? fajnie, że je serwują w restauracjach :)
OdpowiedzUsuń