Etykiety

poniedziałek, 1 września 2014

Pesto z makaronem

Wspominałam już, że jestem makaroniarą?
Makaron mogłabym jeść codziennie.Naszła mnie ochota na zrobienie po raz kolejny domowego, pysznego pesto z makaronem.To mój szybki sposób na makaron.
Natknęłam się w sklepie na spaghetti z Barilli. Nie wiedziałam, że makaron może gotować się tylko 3 min i już można wcinać ! Z tego powodu przygotowanie obiadu zajęło mi ostatnio naprawdę nie wiele czasu. Przeciwnością jedynie było poszukiwanie świeżej bazylii w pobliskich sklepach,. Tak wtedy kiedy ją potrzebuję to jej nigdy i nigdzie nie ma.
Pesto smakuje świetnie nie tylko z makaronem. Ja go dodaję do sałatek z pomidorami, do pizzy..
Zakupiłam orzeszki piniowe, ale można użyć tańszych włoskich, gdyż cena ich jest zabójcza..

Składniki dla 2 osób (choć już prawie 3 :) )
-1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 1 krzaczek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- ok. 4 łyżki oliwy - można dodać więcej lub mniej
- ok. 20 g startego parmezanu
- 50 g orzeszków piniowych
- sól



Do przygotowania pesto użyłam mojego ulubionego moździerza, który kilka lat temu dostałam od Adama na urodziny. Zwykle służy mi w codziennej pracy w aptece, gdzie przyrządzam przeróżne  maści, zasypki,zawiesiny, proszki dla naszych pacjentów. W kuchni używam go do rozdrabniania ziół, czosnku , mieszania przypraw itp. 


Wykonanie :

Ugotować makaron według przepisu z etykiety.
Bazylię posiekać na drobno za pomocą noża lub specjalnego siekacza do ziół. W moździerzu rozetrzeć z dodatkiem oliwy. Dodać ząbek czosnku, sól, parmezan i rozcierać pistlem aż do powstania jednolitej zielonej, papkowatej masy. Jeśli nie posiadacie moździerza, z łatwością Przyrządzicie sos za pomocą ręcznego blendera.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni, tak żeby tylko się zarumieniły. Dodać do moździerza i rozetrzeć z bazylią.
Przełożyć ugotowany makaron na talerz. Dodać pesto. Posypać resztką  startego parmezanu i udekorować liśćmi świeżej bazylii. Mniam ! :)






Czekam na wasze komentarze :)





1 komentarz: