A to wszystko dlatego, że od ponad miesiąca jestem szczęśliwą i dumną mamą Antosii. O tym chciałabym napisać w kolejnych postach, gdyż miał to być blog nie tylko kulinarny :)
Myślę, że to fajny sposób podzielenia się z Wami swoim niewielkim ale i już w końcu doświadczeniem nie tylko bycia farmaceutką. A dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto bez pieczenia, bo ja wciąż nie mam piekarnika. :) Może wkrótce ..choć lista prezentów pod choinkę jest długa.
A ciasto proponuję budyniowe, z nutellą, na podłożu z herbatników. Ciasto to przygotowałam na niedzielny przyjazd Agatki :)
Składniki na blaszkę o śr.21 cm
- 250 g serka mascarpone
- duże opakowanie herbatników
- 3/4 łyżki nutelli
- 6 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła (200g)
- 150 g cukru
- 1 szklanka śmietanki 30%
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do miski. Dodajemy oddzielone od białek żółtka, oraz 1/2 szklanki mleka. Mieszamy tak by nie powstawały grudki. Ja do tego mieszania zwykle wykorzystuję męża.
Pozostałe mleko należy zagotować razem z cukrem waniliowym. Dodajemy śmietankę i mieszamy.
Na koniec dodajemy mieszankę mąki z żółtkami i mlekiem. Mieszamy energicznie do całkowitego zagotowania. Powstaje pyszny, aksamitny budyń waniliowy :) Budyń należy dobrze wystudzić.
W osobnej misce miksujemy masło do białości. Po wystudzeniu masy, dodajemy ją do masła. Całość miksujemy.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie blaszki układamy herbatniki. Wykładamy połowę masy budyniowej. Następnie układamy drugą warstwę herbatników i drugą połowę masy.
Czas na masę z nutelli.
Wystarczy w misce wymieszać serek mascarpone z nutellą.
Układamy trzecią warstwę herbatników a na nią powstałą masę z nutelli. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na cały dzień.
cukiernica - Duka
podkładka - Home&You
Przedstawiam wam Antosię:)
bluza i spodenki - H&M baby
Bluzka - Zara
Ciacho wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńGratulacje i dużo zdrówka dla Was obu :)
Dziekujemy
UsuńPotwierdzam - korzystałam z przepisu, ciasto pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńMyślę, że to świetny przepis, warto spróbować! ja jeszcze dodałabym polewę czekoladową, na przykład taką jak https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ wielokrotnie już korzystałam z tego przepisu, polewa ma idealną konsystencję i jest bardzo błyszcząca więc serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń